10 PULAU TERCANTIK DI MALAYSIA YANG WAJIB ANDA TEROKAI

0 27,862

10 pulau tercantik di Malaysia yang wajib anda terokai. Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan keindahan pulau-pulau tropika tak kira di Semenanjung ataupun Sabah Sarawak

Keindahan pulau-pulau di negara kita sememangnya setanding dengan keindahan pulau-pulau terkenal yang terdapat di luar negara.

Sekiranya anda ingin pergi bercuti dan berehat bersama keluarga, anda tak perlu habiskan duit untuk pergi jauh. Anda boleh bercuti dalam negara sahaja sambil menikmati keindahan alam yang mempersona.

An island in the middle of a body of water

Description automatically generated
Sumber: https://www.wallpapers13.com

1.PULAU BOHEY DULANG, SABAH

Pulau Bohey dulang merupakan sebuah pulau cantik yang terletak di Sabah. Keistimewaan Pulau Bohey Dulang ialah pulau ini mempunyai puncak bukit setinggi 300 meter untuk didaki.

Pengunjung yang datang ke sini akan dapat berpeluang menikmati pemandangan indah di puncak bukit tersebut.

Jarak pulau ini lebih kurang 30 minit dari bandar Semporna dengan menaiki bot. Namun, terdapat bulan-bulan tertentu yang dicadangkan untuk ke sini.

Bulan Februari sehingga bulan April adalah bulan terbaik untuk melancong ke Bohey Dulang ini.

 

2.PULAU SIPADAN, SABAH

Pulay Sipadan merupakan pulau yang pernah menjadi rebutan oleh Negara kita Malaysia dengan Negara Indonesia.

Akan tetapi Makamah Keadilan Antarabangsa memutuskan bahawa pulau tersebut adalah hak milik Malaysia.

Ianya berlaku selepas pihak Negara Malaysia membentangkan bahan bukti bersama sokongan daripada Pihak British.

Hasil daripada keputusan itu, Pulau Sipadan ini diserahkan kepada Malaysia bersama-sama dengan Pulau Ligitan pada tahun 2003.

Pulau ini menjadi antara lokasi skuba kelima terbaik di dunia. Aktiviti yang menjadi kegilaan penyelam bila datang ke sini ialah mencari phenomena alam iaitu nama lainnya “barracuda tornado”.

Selain itu juga, Pulau Sipadan yang terletak berhampiran dengan Semporna ini juga sering menjadi destinasi penggambaran Discovery Channel dan National Geographic.

 

An empty bench next to a body of water

Description automatically generated
Sumber : https://www.tempatmenarik.my

3.PULAU TIOMAN,PAHANG

Pulau Tioman merupakan antara 10 pulau yang paling indah di dunia. Semasa dalam perjalanan ke Pulau Tioman anda akan disajikan dengan pemandangan indah dari Gunung Simukut.

Banyak aktiviti yang boleh anda lakukan  bersama ahli keluarga sekiranya bercuti di pulau ini seperti menyelam skuba, melawat air terjun, mendaki gunung, sehinggalah kepada meneroka hutan.

 

4.PULAU PERHENTIAN,TERENGGANU

Pulau ini terbahagi kepada dua iaitu Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Pulau ini terkenal di kalangan penyelam professional yang ingin melihat hidupan marin dan temumbu karang.

Pulau ini sangat tenang dan mendamaikan. Antara aktiviti yang anda boleh lakukan di sini ialah snorkeling, meluncur, dan lain-lain

 

An island in the middle of a body of water

Description automatically generated
Sumber : https://arbatravel.com

 5.PULAU REDANG,TERENGGANU

Pulau yang terletak di perairan Laut China Selatan ini merupakan salah satu pulau yang terbesar di Pantai Timur.

Antara aktiviti menarik yang anda boleh buat di sini ialah jungle trekking, menyelam skuba, berenang dan juga snorkeling

Selain itu, Pulau Redang merupakan tempat pemuliharaan penyu. Seperti yang kita sedia maklum, penyu kini merupakan binatang yang hampir pupus.

Jadi, di sinilah berlakunya proses pemuliharan penyu bagi memastikan haiwan ini terus kekal.  Jadi sekiranya anda ingin melihat penyu anda boleh datang ke pulau ini.

 

6.PULAU MABUL, SABAH

Pulau Mabul merupakan pulau yang terkenal dengan keindahan alam semula jadinya kerana kedudukannya yang jauh dari bandar.

Sangat sesuai untuk di jadikan lokasi percutian untuk merehatkan minda dan jauh dari kesibukan kota.

Pulau Mabul juga merupakan salah satu lokasi untuk penyelaman air cetek (muck-diving). Pulau di sini dikelilingi oleh pantai yang berpasir, di sini anda boleh melihat keindahan matahari terbit yang sangat cantik.

 

An island in the middle of a body of water

Description automatically generated
Sumber : https://whywaittoseetheworld.com

7.PULAU KAPAS, TERENGGANU

Pulau Kapas merupakan sebuah pulau kecil yang terkenal di Pantai Timur dan terletak 6 km dari jeti Marang. Pulau ini terkenal dengan keindahan laut dan percutian di sini jauh lebih murah berbanding pulau lain.

Walaupun Pulau Kapas merupakan pulau yang kecil, tetapi pulau ini amat terkenal di Pantai Timur. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan di sini adalah snorkelling dan teroka laut yang indah

 

8.PULAU RAWA, JOHOR

Pulau Rawa terletak lebih kurang 16 km dari Mersing, Johor. Dahulunya pulau ni merupakan “private island”. Pualu ini di kelililingi lautan biru yang kaya dengan hidupan marin dan batu karang yang berwarna-warni

Pelbagai aktiviti air dan aktiviti lasak yang boleh  anda cuba sekiranya datang ke sini  seperti jungle trekking, snorkeling, dan banyak lagi.

 

A boat is docked next to a body of water

Description automatically generated
Sumber : https://www.dasiatravels.com

9.PULAU LANGKAWI, KEDAH

Pulau Lagkawi dikenali sebagai pulau lagenda kerana cerita lagenda Mahsurinya.

Pulau ini menjadi destinasi utama percutian buat keluarga. Langkawi merupakan pulau bebas cukai yang menjadi lokasi kegemaran ibu-ibu untuk bercuti dan membeli-belah.

Banyak aktiviti menarik yang anda boleh lakukan di sini. Dari aktiviti lasak sehinggalah aktiviti santai.

Antara pulau yang wajib anda pergi sekitanya datang ke Pulau Langkawi ialah Pulau Beras Basah, Pulau Dayang Bunting, dan banyak lagi

 

10.PULAU PANGKOR, PERAK

Pulau Pangkor merupakan pulau yang kaya dengan sejarah kerana pulau ini pernah menjadi kubu pertahanan Belanda.

Lokasi percutian yang berkeluasan 2,200 hektar ini mempunyai banyak aktiviti-aktiviti yang boleh anda lakukan dari mencandat sotong, snorkeling, jungle treking dan banyak lagi.

Fenomena paling best yang sukar untuk anda dapat di tempat lain ialah anda boleh berjalan kaki dari Teluk Nipah ke Pulau Giam sekiranya air surut (biasanya anda  perlu menaiki bot nak ke sana).

Semoga perkongsian saya tentang 10 PULAU TERCANTIK DI MALAYSIA YANG WAJIB ANDA TEROKAI ini dapat memberikan ilmu baru kepada anda.

Anda boleh memilih pulau terbaik untuk berehat dan bercuti bersama keluarga. Pastikan ada merakam setiap ‘moment-moment’ indah ketika bercuti sebagai kenangan indah.

#NotaCutiBajet : Kalau bercuti biasanya kami akan follow tips dalam Panduan Hotel untuk stay hotel dengan harga bajet (  )

Leave A Reply

Your email address will not be published.

kaos custom
konveksi kaos custom
harum89
harum89
harum89
harum89
slot dana
slot gampang maxwin
cantik555
cantik555
cantik555
rp8888
rp8888slot
login rp8888
rp8888 slot
daftar rp8888
rp8888
rp8888slot
login rp8888
rp8888 slot
daftar rp8888
rp8888
rp8888slot
login rp8888
rp8888 slot
daftar rp8888
slot server luar
https://eaglemoversthailand.com/ https://garmafarm.com/