#NotaCutiBajet: Nak tahu cara stay hotel dengan harga murah? Klik 👉 ‍‍‍‍‍‍
JOIN TELEGRAM

Anak-Anak Minta Jalan-Jalan Ke Kuala Lumpur. Ini Tempat Menarik Yang Wajib Bawa Mereka

0 5,690

Anak-Anak Minta Jalan-Jalan Ke Kuala Lumpur. Ini Tempat Menarik Yang Wajib Bawa Mereka kalau ke Kuala Lumpur . Pastikan kesemua tempat ini dah jelajah sebab ada banyak lagi tempat yang menarik untuk kita bersantai bersama keluarga.

Pernah rasa nak keluar tapi tak tahu ke mana? Paling geram, bila dah balik baru lah dapat tahu betapa banyak tempat menarik dan best yang wajib dikunjungi sekitar tempat tu.

 

Fb – Rumah Terbalik KL

Rumah Terbalik

  • Terletak di Menara Kuala Lumpur
  • Senibina berkonsepkan “cottage house” terbalik
  • Semua barang dalam rumah ni dalam keadaan terbalik
  • Harga tiket RM19 dewasa dan RM14 untuk kanak-kanak
  • Buka setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga  jam 10 malam

 

Taman Tasik Titiwangsa

  • Sangat sesuai untuk bersantai menenangkan fikiran bersama keluarga
  • Ada beberapa tasik yang luas di tengah-tengah taman
  • Ada juga taman air dan taman permainan untuk kanak2
  • Boleh melakukan aktiviti menarik seperti menaiki paddle boat dan bermain Unexs waterball
  • Masuk secara percuma
  • Taman Tasik Titiwangsa ini dibuka setiap hari bermula jam 6.00am hingga 10.00pm
Bernama
Twitter – (@nenedelre)

Sky Park @ One City, Subang

  • Terletak di pusat membeli belah One City Mall
  • Bangunan yang ditumbuhi pokok hijau sebab dibina berkonsepkan “garden”  atau taman.
  • Berpeluang untuk dapat berjalan diatas lantai kaca dan melihat suasana shopping mall dari tingkat 11.
  • Masuk secara percuma
  • Sky Park dan Mall ini dibuka pada setiap hari bermula jam 10.00 pagi hingga jam 10.00 malam.
airbnb.com

KLCC PARK

  • Taman KLCC yang berkeluasan 50 ekar ini dipenuhi dengan suasana kehijauan
  • Sesuai untuk bersantai dan beristirehat
  • Ada ruang jogging
  • Ruang santai
  • Taman permaianan kanak-kanak
  • Terdapat juga kolam mandi untuk kanak2
  • Malam2 boleh layan KLCC Lake Symphony iaitu pertunjukan air
  • Masuk secara percuma
  • Tempat ini dibuka setiap hari bermula jam 7.00 pagi hingga 10.00 malam
latteluxurynews
pinterest

Petrosains

  • Merupakan pusat penerokaan sains. Sesuai untuk bawa anak-anak menjelajahi tempat ini.
  • Terletak di tingkat 4 menara KLCC
  • Kita berpeluang untuk mencuba dan meneroka setiap barang pameran secara fizikal dan mental
  • Harga tiket RM18.50 dewasa dan RM7.50 kanak-kanak
petrosains.com.my

 

Aquaria KLCC

  • Terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur dan berdekatan dengan KLCC
  • Ada lebih 150 spesis hidupan laut
  • Memberi pengalaman yang menyeronokkan untuk anak2
  • Kita seolah-olah berada dalam aquarium bersama-sama hidupan laut
  • Harga tiket RM49 dewasa dan RM39 kanak-kanak
  • Buka setiap hari ( 10.00am -8.00pm )

 

Muzium Negara

  • Sebuah bangunan dengan seni bina istana Melayu klasik
  • Mempamerkan koleksi peninggalan lama sejak sebelum wujudnya negara Malaysia sehinggalah masa kini.
  • Terbahagi kepada beberapa buah galeri iaitu Galeri Pra-Sejarah, Galeri Kerajaan-Kerajaan Melayu, Galeri Era Kolonial dan terakhir sekali adalah Galeri Malaysia Kini.
  • Harga tiket RM2 dewasa dan RM1 kanak-kanak
  • Dibuka pada setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga 6 petang
flickr.com
thestar.com.my

Hutan Simpan Bukit Nenas (Taman Eco Rimba)

  • Siapa yang nak lari dari kesibukan kota bolehlah datang bersantai kat sini
  • Tempat ni merupakan hutan simpan tertua di semenanjung Malaysia
  • Terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur
  • Hutan ni lengkap dengan pelbagai kemudahan untuk bersantai seperti
  • Pondok untuk bersantai
  • Padang permainan
  • Tempat berkemah
  • Laluan jogging
  • Jangan lupa naik jambatan gantung (kamopi walk)
  • Masuk percuma
  • Buka setiap hari (7.00am – 6.00pm )
klsentral.info

 

Masjid Wilayah Persekutuan

  • Masjid yang dibina berkonsepkan seni bina Turki dan elemen senibina Melayu
  • Ala-ala “Blue Mosque” yang terletak di Istanbul
  • Masjid ini bertemakan masjid dalam taman, memang rasa macam masjid kat oversea tau
  • Masjid ini boleh menampung lebih kurang 17,000 jemaah
  • Masjid moden yang mempunyai lif dan kemudahan eskalator untuk kemudahan jemaah
  • Korang boleh beribadah sambil melihat kehebatan senibina masjid ini
thstar.com.my
flickr.com

 

Sunway lagoon

  • Antara taman tema terbaik di asia
  • Dengan 1 tiket korang boleh masuk 6 kawasan
  • Banyak aktiviti menarik  boleh buat di sini
  • Nickelodeon Lost Lagoon – sesuai untuk kanak-kanak (taman tema Sponge Bob)
  • Water Park – ada macam2 jenis slide dan Vuvuzela yg tinggi 11 tingkat
  • Amusement Park – taman tema ala2 fun fair tapi extreme
  • Wildlife Park – Zoo
  • Extreme Park – Aktiviti lasak seperti Flying fox, Bungee Jumping atau G-Force- X
  • Scream Park- Rumah hantu
  • Harga tiket RM138 dewasa dan RM113 kanak2
  • Dibuka setiap hari bermula jam 10.00 pagi hingga 6 petang
sunway.city

Kesimpulannya, ada banyak lagi tempat yang menarik di sekitar Kuala Lumpur yang boleh kita lawati. Luangkan masa yang berkualiti bersama keluarga dan kawan-kawan.

Jadi jangan lupa untuk jelajah 10 tempat menarik area Kuala Lumpur yang saya kongsikan di atas.

Semoga sedikit perkongsian yang kami berikan ini dapat membantu anda mendapatkan maklumat yang and cari sebelum merancang untuk berjalan-jalan di Kuala Lumpur.

#NotaCutiBajet : Kalau bercuti biasanya kami akan follow tips dalam Panduan Hotel untuk stay hotel dengan harga bajet ( http://bit.ly/InfoPortCuti )

Leave A Reply

Your email address will not be published.